Skip to main content
Palveluasennetta! -blogisarja

Blogi: 140 vuotta asennetta!

Kirjoittaja 30.1.202022 syyskuun, 2020Ei kommentteja
grafiikassa 1920-luvun soittajia esiintymässä.

Turun Kaupunkilähetys ry täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Perspektiiviä aikakäsitykseen tuo tieto siitä, että vuonna 1880 perustetun yhdistyksen toiminta alkoi aikana, jolloin Suomen suuriruhtinaskunta oli osa Venäjän keisarikuntaa ja hallitsijana toimi keisari Aleksanteri II. Turussa ja sen esikaupunkialueilla oli asukkaita 22 700.

1800-luvun puolivälissä toimintansa aloitti useita kristillisellä arvopohjalla toimivia yhdistyksiä, joiden tavoitteena oli vähäosaisten auttaminen. Ajan hengen mukaisesti pidettiin opetusta ja saarnoja. Tärkeänä osana työtä oli myös apua tarvitsevien auttaminen. Ensi alkuun työ kohdistui merimiehiin ja myöhemmin myös muihin tukea tarvitseviin.

Turun Kaupunkilähetys ry:n historiaan kuuluu monia toimintoja, joita olemme olleet etunenässä kehittämässä ja konkreettisesti käynnistämässä. Mukana useita sellaisia toimintoja, jotka myöhemmin ovat tulleet osaksi virallista palvelujärjestelmää. On käynnistetty ensimmäisinä mm. lasten seimi- ja päiväkotitoimintaa, kouluruokailua ja työkeskusta.

Pitkää historiaamme tarkastellessani olen saanut huomata myös sen, että melkein kaikkea on tehty ja kokeiltu yhdistyksemme piirissä jo joskus aiemminkin. Tästä hyvänä esimerkkinä ukulelen soitto. Aloitin taannoin silloisen järjestötyöntekijämme Vanessan kanssa trendikkäästi ukulele -kurssin. Nyt tällä viikolla yhdistyksen valokuva-albumeja tutkiessani vastaan tuli kuva 1920 -luvulta, jossa oli ryhmä soittajia, joiden instrumentteina mm. juuri ukuleleja. Kuvan takana teksti Betanialaisten harrastuspiiri, betanialaisiksi kutsuttiin yhdistyksen työntekijöitä.

Kun yhdistyksen historiaa tutkii, voi huomata yhden erityisen asian. Aina on oltu ajan hermoilla, työtä on tehty ilolla ja mukana on ollut asennetta, palveluasennetta! On kuunneltu tarpeita, on etsitty yhteistyökumppaneita ja on laitettu toimeksi. Kun jotain on päätetty tehdä, on se tehty kunnolla, nyt jo 140 vuotta. Näin menköön myös seuraavat 140 vuotta.

Katja Suominen, toiminnanjohtaja
#tukenasi140