Skip to main content
Koutsiksi työelämään siirtyvällePalveluasennetta! -blogisarjavapaaehtoistyö

Blogi: Auttaminen vastaa myös vapaaehtoisen tarpeisiin

Kirjoittaja 21.8.202022 syyskuun, 2020Ei kommentteja

Miksi haluat tehdä vapaaehtoistyötä?

–        Haluan auttaa, vastaavat lähes poikkeuksetta kaikki vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet, joille tämän kysymyksen asetan.

Ja sitä vapaaehtoistyö on, halua tehdä hyvää, parantaa muiden oloa ja vaikuttaa yhteiskuntaan.

Avunsaajan kannalta onkin melko yhdentekevää mikä on vapaaehtoisen elämäntilanne ja miksi hän on halukas auttamaan. Nuoren silmät syttyvät jo siitä ajatuksesta että joku on minua varten, haluaa tavata ja tukea minua ilman palkkaa. Se kertoo, että hän on arvokas ja hänen elämällään on merkitystä.

Minua kiinnostaa kuitenkin tietää enemmän ja kysyn jatkokysymyksen. Miksi juuri sinä haluat auttaa?

Tähän kysymykseen vastaukset ovatkin sitten yksilöllisempiä. Joillakin on omakohtainen kokemus haastavasta elämäntilanteesta, jolloin olisi itsekin hyötynyt vastaavasta tuesta. Heillä on tarve hyödyntää kokemuksiaan ja tehdä oman elämänsä haastavista hetkistä merkityksellisiä auttamalla muita samassa tilanteessa olevia. Monia painaa maailmantuska, paha olo ihmisten kärsimyksestä ja ympärillä vallitsevasta epäoikeudenmukaisuudesta. Toimeen tarttuminen helpottaa ja vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuden konkreettisesti vaikuttaa ja elää omien arvojen mukaisesti.  Sosiaalialalla opiskelevilla tai alanvaihdosta haaveilevalla on tarve saada kokemusta ihmisten kanssa tehtävästä työstä ja päästä toteuttamaan omaa kutsumustaan. Uudessa elämäntilanteessa, kuten vieraalle paikkakunnalle muuttaessa, lasten kasvaessa tai avioeron jälkeen, on elämässä aikaa ja tilaa jollekin uudelle. Vapaaehtoistyö voi tällöin tarjota uusia merkityksiä elämään ja kiinnittymiskohtia arkeen. Joillekin vapaaehtoistyössä tärkeää ovat uudet ihmissuhteet, sosiaalinen kontaktin samanhenkisiin ihmisiin. Se täyttää tarpeen löytää yhteisö ja kuulua johonkin.

Apua saavan kannalta näillä taustoilla ja tarpeilla ei ole merkitystä, mutta minulle työntekijänä tämä on arvokasta tietoa. Pohdin työssäni usein, miten voisimme auttaa vapaaehtoisiamme jaksamaan ja saamaan toiminnasta onnistumisen kokemuksia. Tähän päästään kun ne tarpeet, joiden kanssa vapaaehtoiseksi on ryhdytty otetaan huomioon.  Minun tehtäväni on miettiä kuka nuoristamme voisi olla vapaaehtoiselle sopiva, sellainen, jonka kanssa voi hyödyntää omaa elämänkokemustaan ja osaamistaan, saada riittävästi haastetta muttei kokea riittämättömyyttä. On tärkeää sanoittaa usein vapaaehtoisen onnistumisia ja fiilistellä yhdessä tapahtunutta muutosta nuoren elämässä. Joskus kirjoitamme todistuksia oppilaitoksille ja suosituskirjeitä työnhakemukseen ja autamme näin vapaaehtoisia todentamaan kertynyttä osaamistaan. Yhä tulisi kehittyä siinä, miten vedämme yhteen kaikkien vapaaehtoisten yhteistä onnistumista ja piirtää kuvaa siitä miten yksittäisten vapaaehtoisten tarjoama apu kietoutuu osaksi suurempaa tukiverkkoa ja vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Tuomme myös säännöllisesti vapaaehtoisia yhteen jakamaan kokemuksia ja viihtymään yhdessä. Ensi viikonloppua lähdemme porukalla koko päivän retkelle Seilin saarelle, joten toivotaan että sää pysyy aurinkoisena.

Tällä kirjoituksella halusin sanoa sinulle, että on ihan ok, jos vapaaehtoistyö palvelee myös vapaaehtoisen tarpeita. Tai oikeastaan sen pitää palvella. Eikä se vähennä vapaaehtoistyön arvoa hiukkaakaan.

Kirjoittaja,
Kaisa Orbin

Vapaaehtoistyön koordinaattori, Oma Koutsi -toiminta