Skip to main content
Senioripysäkin ryhmätoimintaTukea 60+ vuotiailleTukea vaikeaan elämäntilanteeseen

Etänäkin tavataan kasvokkain 

Kirjoittaja 29.6.202124 tammikuun, 2023Ei kommentteja
Kuvassa kannettavan tietokone, jonka näppäimistön päällä kuulokkeet. Vierellä kukka ja puhelin.

Miksi Senioripysäkin etänä toteutettuun toimintaan kannattaa lähteä mukaan?  

Tämä kysymys on toistunut pohdinnoissa Senioripysäkin LyhytDigi-hankkeessa, jonka tavoitteena on ollut madaltaa 60+ -ikäisten kynnystä etävideoyhteyden kokeilemiseen sekä kehittää etävertaisryhmätoimintaa. Kaikille etätoimintaan osallistuminen ei ole helppoa tai mahdollista. Kiinnostus etätoimintaa kohtaan on saattanut herätä, mutta osallistuminen jännittää.  On tärkeää jakaa kokemuksia, jotta kynnys kokeilla mukaan lähtemistä madaltuisi entisestään.  

Oletan, että etäryhmiin osallistuneilla on tärkeää näkökulmaa kokemustensa pohjalta. Sukelletaan siis Senioripysäkin etäyhteyksin toteutettuun ryhmätoimintaan osallistuneiden Arjan, Ritvan ja Mirjamin kokemuksiin. Etätoimintaan osallistuminen on tuonut arkeen ohjelmaa, virkistystä ja rytmiä sekä ennen kaikkea kaivattuja sosiaalisia kontakteja. 

– Kyllä sieltä aina ideoita saa keskustellessa toisten kanssa oppii kaikennäköistä, kun saa kuulla toisia ja sanoa omia mielipiteitä, kertoo Arja.  

– Tämä on ollut oiva tapa luoda kontakteja. Onhan tämä erilaista kuin ihan vain puhelimissa puhua, kun näkee kasvot, Mirjami jatkaa. 

Kaikki osallistujat ovat kokeneet etäyhteyksien toimivan hyvin. Positiivista on ollut myös se, että Senioripysäkki on tarjonnut mahdollisuuden harjoitella etäyhteyden käyttöä matalalla kynnyksellä ennen ryhmään osallistumista.  

-Ennen ryhmää jännittää vähän, että osaanko nyt oikein mistä mä nyt painan, mutta kun saa yhteyden päälle, niin ei siinä sitten mitään, kertoo Ritva. 

– Moni sanoo, minä en oo ikinä ollut näissä mukana ja minua niin kauheesti jännittää, mutta sitten huomaa, että ei tää niin vaikeeta ollutkaan, kommentoi Mirjami. 

Toiminnasta on saatu varmuutta muihinkin tietotekniikan käyttöä edellyttäviin asioihin. 

– Kun tullaan sinuiksi laitteiden kanssa, niin kynnys madaltuu pankkiasioissa ja muissakin asioissa, pohtii Mirjami. 

Haastatteluissa tuli esiin se, että etäyhteyksien käytön opettelulla voi varautua tulevaisuuden varalle, etteivät esimerkiksi liikkumisen haasteet ole este sosiaalisille kontakteille. Etätoiminnan helppous tulee esiin siinä, että kotoa ei tarvitse poistua.  

Samalla kun etätoiminta on tullut tutuksi ovat ryhmät mahdollistaneet uusien ystävyyssuhteiden rakentumista. Aktiivisesti kokoontuneissa etäryhmissä onkin jo suunniteltu kasvotusten tapaamista tulevaisuudessa. 

 – Kaikki vaan rohkeasti mukaan, kyllä tämä aina kannattaa, tiivistää Ritva.  

Teksti:
Julia Korhonen, LyhytDigi-hanke

Kuva:
Katja Tujunen, Senioripysäkki

LyhytDigi-hankkeen rahoitus on saatu Turun kaupungille luovutettujen kuolinpesien ja sosiaalirahaston tuotoista.