Skip to main content
Tueksi itsenäiseen asumiseenTukea asumiseen ja itsenäistymiseenTukea nuorille

Että myös vapaa-aika sujuisi

Kirjoittaja 15.1.201824 tammikuun, 2023Ei kommentteja

Että myös vapaa-aika sujuisi

Vaikka koulu sujuu, nuori voi olla yksinäinen ja kaivata apua. TUAS tekee läheistä yhteistyötä muun muassa ammatti-instituutin kanssa.

Kuraattori Kati Länsiö näkee työpaikassaan Turun ammatti-instituutissa usein tilanteen, jossa nuorella on kouluasiat ihan mallillaan, mutta ongelmana on vapaa-aika, johon kaivattaisiin jonkinlaista tukea. Koulu ei sitä oikein pysty tarjoamaan, joten hän sitten ohjaa nuoria eteenpäin, esimerkiksi TUASin avun piiriin:

– Meillä opiskelijoista noin kolmasosa tulee Turun ulkopuolelta ja nuorimmat ovat vasta 15-vuotiaita. Suurin osa heistä asuu ihan omillaan. Elämä voi silloin olla tosi yksinäistä, vaikka olisikin hyvä lapsuudenkoti ja hyvät vanhemmat. Mutta kun se etäisyys vain on niin suuri.

Ja tähän TUASilla on tarjota helpotusta. Vastaava koordinaattori Sari Heino kertoo, että yhteistyötä ammatti-instituutin kanssa on tehty jo yli vuosikymmenen ajan ja se on hyvin tärkeää – suuri osa TUASin nuorista asiakkaista tulee sitä kautta:

– Meidän vapaaehtoistoiminta on ennen kaikkea ennaltaehkäisevää työtä. Tarjoamme apua ennen kuin asiat ovat kovin pahasti solmussa. Me kun voimme mennä nuoren kotiin vaikka illalla emmekä ole sidottuja virka-aikoihin. Nuoret kaipaavat apua monenlaisiin asioihin, ihan vaikka asumiseen tai ruuanlaittoon. On tärkeää, että olisi joku luottoaikuinen, joka auttaisi ja tsemppaisi.

Pieniä onnistumisia

Käytännössä TUASin apu on sitä, että nuori saa sen kaipaamansa luottoaikuisen eli vapaaehtoisen, jonka kanssa tehdään suunnitelma, millaisiin asioihin keskitytään: jokaisen tarpeet ovat yksilöllisiä ja niissä koetetaan auttaa. Tuki voi liittyä asumiseen, vapaa-ajan viettoon, opiskeluihin, virallisten asioiden hoitamiseen – oikeastaan melkein mihin tahansa. Tukisuhde solmitaan noin vuodeksi kerrallaan.

Viime vuonna TUASilla oli nuoria tuettavia 63 – yhteistyötä toki tehdään muidenkin kuin ammatti-instituutin kanssa. Tuettavia nuoria voi tulla esimerkiksi sosiaalitoimen lähettämänä, Vamos-toiminnasta tai vaikka kaupungin omista työpajoista ja vastaavista, Sari Heino kertoo ja jatkaa:

– On voimaannuttavaa, kun nuori saa sellaisia pieniä onnistumisen kokemuksia ja itsetunto paranee ja sitä kautta uskaltaa enemmän ja tulee taas pieniä onnistumisia.

Koulun näkökulmasta mukavaa on vapaaehtoisuus:

– On tärkeää, että tämä on ihan vapaaehtoista. Että ongelmat eivät ole kovin isoja vielä ja että opiskelija voi myös lopettaa tukisuhteen jos siltä tuntuu. Se on heille tärkeää. Ei sitä tosin juuri ikinä lopeteta, Länsiö kertoo.

Onnistumistarinoita onkin paljon:

– Usein nämä ovat suorastaan liikuttavia juttuja, kun tukihenkilö ja tuettava ovat tulleet hyvin läheisiksi ystäviksi ja arki sujuu. Se on se palkinto tässä. Myös se on mukavaa, kun joku uskaltaa mukaan koska kaveri oli sanonut, että tämä on jees. Se on aika iso asia.

Koululla nähdään!

Yksi tärkeä onnistumisten avain on, että ammatti-instituutti ja TUAS toimivat alusta saakka ikään kuin käsi kädessä. Eli Kun Kati Länsiö huomaa opiskelijan, joka kaipaisi tukea ja tämä ilmoittaa sitä myös haluavansa, niin TUASin ihmiset tulevat koululle ja pidetään yhteispalaveri ikään kuin opiskelijan kotikentällä. Näin nuoren ei tarvitse tavata uusia ihmisiä ihan yksin tai uskaltautua kaupungille TUASin tiloihin – se kun voi olla hieman pelottavaa joillekin.

– Kun tapaamme koululla, on tosi matala kynnys aloittaa. Isommalla porukalla pidetään myös kerran kolmessa kuukaudessa tapahtuvat seurantapalaverit. On tärkeää, että tieto liikkuu ja kaikki ovat kartalla mitä tapahtuu. Mutta tämä kaikki siis tapahtuu tietenkin nuoren suostumuksella. Ilman sitä ei mikään tieto liiku, Länsiö kertoo.

Sari Heino on samoilla linjoilla:

– On suuri apu, että koulu on mukana, koska opiskelu kuitenkin on tosi iso juttu nuoren elämässä. Auttaa paljon, kun on jo valmiina kontakti koulussa. Usein voi sitten kysyä, että sopiiko että soitan Katille, niin kysytään neuvoa, Heino sanoo.

Ja apu toimii molempiin suuntiin:

– Tämä palvelu on helposti saatavilla. Ei ole ikinä ollut ongelmaa saada nuoria mukaan tukitoimintaan. Minun työtäni myös helpottaa, kun on tällainen ammattilaisten verkosto täällä, joka voi auttaa nuorta jos pitää ottaa yhteyttä vaikka sosiaalitoimeen tai vastaavaan, Länsiö summaa.

 

teksti ja kuva: Roope Lipasti