Skip to main content
Koutsiksi työelämään siirtyvälleTukea nuorille

Ikioma koutsi tsemppaa eteenpäin

Kirjoittaja 15.1.201824 tammikuun, 2023Ei kommentteja

Ikioma koutsi tsemppaa eteenpäin

”Tuo voisi olla se juttu mitä tarvitsen”

– Oma Koutsissa on ideana, että vapaaehtoiset koutsit eli valmentajat auttavat opiskeluun ja työelämään liittyvissä kysymyksissä 17-29 -vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia. Koutsattavat ovat siis opiskelijoita tai työttömiä, joita koetetaan auttaa työelämävalmiuksien parantamisessa ja tietenkin ihan työnhaussa. Tällä hetkellä meillä on kaksi työntekijää ja 60 vapaaehtoista koutsia. Tarve tällaiselle toiminnalle on valtava mutta halua auttaa on, summaa Oma Koutsin hankevastaava Liisa Love.

Yksi koutsipari on Tytti  ja Julia.

Julia opiskelee toista vuotta yliopistossa englantia. Tosin ensimmäisenä vuonna oli vähän murheita ja hän oli pitkään sairauslomalla, ja kun sitten syksyllä piti palata koulunpenkille, se vaikutti aika isolta ja pelottavalta jutulta. Oman koutsin saaminen auttoi todella paljon:

– Tytti auttaa kaikenlaisissa käytännön jutuissa. Olen vähän ujo hoitamaan asioita ja hän on tsempannut ihan vaikka siinä, että olen saanut lähetettyä tärkeitä sähköposteja ja sen sellaisia. Opinto-ohjaajan pakeillekaan en varmaan olisi uskaltanut mennä, ellei Tytti olisi auttanut. Yhdessä olemme käyneet myös Toivossa – eli NMKY::n kohtaamispaikalla, jossa voi viettää aikaa, pelailla ja sen sellaista. Ja tietenkin olemme jutustelleet kaikenlaista, Julia kertoo.

Koutsi potkii liikkeelle

Julia löysi koutsaukseen YTHS:n eli Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön ohjaamana:

– Innostuin heti ja ajattelin, että tuo voisi olla juuri se juttu jota minä tarvitsen!

Ja nopeasti apua sitten tulikin: pari viikkoa sen jälkeen kun Julia oli ottanut Oma Koutsiin yhteyttä, hän tapasi Tytin. Se tapahtui kesän lopulla. Tämä haastattelu puolestaan tehtiin joulukuussa, ja lukukaudessa on ehtinyt tapahtua paljon:

– Kesällä minulla ei ollut hajuakaan mitä tulisi tapahtumaan, mistä pitäisi aloittaa tai voinko aloittaa ollenkaan. Mutta kun tammikuussa koulu taas alkaa, minulle on selvää mitä teen ja aloitan heti täyspäiväisesti. Se oli iso ero. Kävin tentissäkin juuri! Julia iloitsee.

– Tytti on auttanut minua ihan älyttömästi. Olen vähän sellainen, että eristäydyn helposti, joten Tytti on pitänyt minut liikkeessä. Hänellä on myös tosi hyviä idiksiä. Pikku hiljaa olen päässyt sisään opiskeluihin. On tässä vielä tehtävää, mutta kuitenkin. Tapaamme ehkä kerran viikossa ja lisäksi viestittelemme.

Asiat mittasuhteisiin

Yksi syy, miksi Tytti on osannut olla niin suureksi avuksi, on että hän opiskelee itsekin. Hän tekee toista tutkintoa, tällä kertaa sosiologiaan.

– Huomasin tämän koutsimahdollisuuden ainejärjestömme postituslistalla ja tartuin kiinni. Olin jo pidempään ajatellut, että olisi mukavaa tehdä vapaaehtoistyötä ja että työn pitäisi olla sellaista, joka olisi aikataulullisesti joustavaa ja kuitenkin merkityksellistä. Julia on toinen koutsattavani. Ensimmäisen kanssa autoin lopputyön tekemisessä ja hän saikin sen tehtyä ja vielä erinomaisin arvosanoin! Se oli yksi syy miksi halusin tätä jatkaa – koska sain niin mukavan kokemuksen ensimmäisellä kerralla.

Tytti uskoo, että voi olla avuksi paitsi siksi, koska tuntee opiskelijamaailmaa, myös siksi, koska on jo vähän vanhempi ja osaa laittaa asioita perspektiiviin:

– Tässä vaiheessa jo tietää, että opiskelu on vain yksi osa elämää, ei suinkaan kaikki ja että se on tietty vaihe joka myös loppuu. Että on muutakin.

– Olen auttanut Juliaa esimerkiksi meilien kanssa – tai ehkä se suuri on juttu on siinä, että painaa sitä send-nappulaa. Usein kirje on ollut jo valmiiksi kirjoitettuna mutta sitten se pitää vielä lähettää. Lisäksi olemme ihan tehneet muistilistoja siitä mitä pitää tehdä. Se tentti esimerkiksi oli yhdellä listalla.

Saa olla hyödyllinen

Ja saahan koutsaamisesta jotain myös valmentaja itse:

– Ennen kaikkea auttamisen mielihyvää. Lisäksi tämä on vähän erilaista kuin vaikkapa ystävän auttaminen – tässä on selvät raamit ja tämä on erilailla vastavuoroista. Sekin on mukavaa, että jos on itsellä jokin haastava juttu meneillään, niin tietää, että käy sen kanssa miten tahansa, niin joka tapauksessa on tätä kautta hyödyllinen. Siitä saa voimaa siihen omaan juttuun myös.

Ja Julia puolestaan voi lähteä uuteen lukukauteen luottavaisesti:

– Pikku hiljaa helpottaa. Ja Tytti kyllä auttaa, jos tulee ongelmia.

 

teksti ja kuva:Roope Lipasti