Skip to main content
Palveluasennetta! -blogisarjaTukea 60+ vuotiaille

Blogi: Järjestö- ja hanketyön mahdollisuudet 

Kirjoittaja 30.11.202027 joulukuun, 2020Ei kommentteja

Olen päässyt tutustumaan kuluneen syksyn aikana, itselleni aiemmin melko vieraaseen, järjestömaailmaan. Käsitykseni on avartunut sekä järjestötyön moninaisuudesta ja mahdollisuuksista että myöskin toimintaa kehittävästä hanketyöstä. Lisäksi olen päässyt huomaamaan etävideoyhteyksien tarjoamat mahdollisuudet niin LyhytDigi -hankkeemme kuin myös etätyön näkökulmasta.

Huolimatta siitä, että järjestöt olivat itselleni etukäteen melko vieras asia, koen päässeeni nopeasti mukaan järjestömaailmaan. Järjestötyössä on mielestäni ollut parasta mahdollisuus tehdä työtä omien arvojen mukaisesti sekä mahdollisuus päästä ideoimaan ja kehittämään toimintaa. Lisäksi järjestötyön rikkaus on ehdottomasti yhteistyö, jota tehdään työkavereiden ja muiden toimijoiden lisäksi myös järjestön omien vapaaehtoisten kanssa.

LyhytDigi -hankkeessamme on ollut tavoitteena madaltaa 60+ -ikäisten kynnystä etävideoyhteyden kokeilemiseen sekä kehittää etävertaisryhmätoimintaa. Osa toimintaamme osallistuneista on ollut etävideoyhteyksissä jo kokeneempia konkareita, mutta mukana on ollut myös monia, joille etävideoyhteydet ovat olleet täysin uusi asia. Etävideoyhteyttä ja etäkeskustelua on päässyt harjoittelemaan sekä kahden kesken että myös kaikille avoimissa etäkahvihetkissä. Lisäksi etäryhmätoimintaa on ollut vapaaehtoisen pitämät keskustelu- ja muisteluryhmät sekä työntekijän ohjaamat voimavararyhmät.

Useat toimintaamme osallistuneet ovat kokeneet etätoiminnan hyvinä puolina mahdollisuuden osallistua turvallisesti toimintaan vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta sekä toimintaan osallistumisen helppouden, kun tapaamiseen kulkemisen sijaan toimintaan on voinut osallistua kotoa käsin. Etävideoyhteyksien ollessa ennestään vieraita on ollut hyvä varata alussa aikaa tekniseen harjoitteluun. Teknisen puolen sujuessa onkin sitten ollut helpompi keskittyä etäkeskusteluun muiden kanssa.

Vaikka etäyhteyksien mahdollisuudet ovat tulleet esille etenkin nyt korona-aikana, on hyvä muistaa, että etäyhteydet parantavat maantieteellistä ja sosiaalista saavutettavuutta myös muina aikoina. Etäyhteyksien avulla voi tavata ihmisiä & tutustua uusiin ihmisiin esimerkiksi tilanteissa, joissa kotoa liikkuminen ei jostain syystä ole mahdollista tai jos lähellä omaa asuinpaikkaa ei ole tarjolla itselle mieluisaa toimintaa. Siten korona-ajan lisäksi etäyhteydet voivat tuoda uusia mahdollisuuksia myös kasvokkaisen tapaamisen ja toiminnan rinnalle!

Jenni Huittinen

Hankekoordinaattori