Skip to main content
Palveluasennetta! -blogisarjaYleinen

Blogi: Lähdetkö mukaan Uudenkesän lupaukseen?

Kirjoittaja 1.7.202022 syyskuun, 2020Ei kommentteja
kuvituskuva lilanvärinen kukka

Vuodenvaihde on perinteisesti aikaa, jolloin kurkistamme olkamme yli menneeseen ja arvioimme, mitä voisimme tehdä seuraavana vuonna ehkä toisin. Kulunut kevät oli monella tapaa hyvin erikoinen ja veikkaankin, että aika monen uudenvuoden lupaukset oman ja muiden hyvinvoinnista huolehtimiseen liittyen ovat tässä rytäkässä unohtuneet täysin. Osalle poikkeustilanteeseen reagointi tarkoitti kierrosten lisäämistä entisestään, jotta aiemmin sovitut ja uudet akuutit tehtävät tuli hoidettua. Toisille kevät toi puolestaan mukanaan lähes täydellistä eristäytymistä, sovittujen menojen peruuntumista, työttömyyttä ja esimerkiksi taloudellisten tai terveydellisten huolien lisääntymistä entisestään.

Kuuluitpa itse mihin ryhmään tahansa, lienee nyt kesällä tarpeellista varata aikaa itselle tärkeiden asioiden pohdintaan. Samalla kannustan kurkistamaan vuodenvaihteen tapaan taaksepäin ja miettimään, mitä oppeja voisit itsellesi ottaa poikkeusajalta? Miten voisit mahdollisesti auttaa sekä itseäsi että muita voimaan paremmin?

Mielekkäiden vastausten löydyttyä, mieti miten saisit ne välittömästi rikastuttamaan arkeasi. Jos itse poikkeusajasta jotakin olen oppinut niin sen, että sen sijaan että lykkään asioita odottelemaan parempia hetkiä niin mieluummin lähden toteuttamaan niitä heti. Eihän kaikkea välttämättä voi heti toteuttaa täydellisesti, mutta miksi pitäisi odottaa Uuttavuotta, kun hyvän lupauksen ja ennen kaikkea hyvän teon voisi tehdä jo nyt?

Yksi lupaus, jonka toivottavasti mahdollisimman moni meistä voi heti tehdä on, että pyrimme omalta osaltamme tekemään jotakin konkreettista yksinäisyyden vähentämiseksi. Yksinkertaisimmillaan se voi tarkoittaa kuulumisten vaihtoa yksinäiseltä vaikuttavan naapurin kanssa tai soittoa ikääntyneemmälle tuttavalle, jonka pysyttelee kotosalla. Aina ei tarvita suuria suunnitelmia tai paljon aikaa ja rahaa, vaan pienelläkin teolla voi olla suuri merkitys sekä itselle että läheiselle ihmiselle.

Ihmisten aito halu tehdä hyvää ja vähentää yksinäisyyttä on näkynyt myös omassa työssäni monin tavoin. Esimerkiksi Turun kaupunki, Varsinais-Suomen Liitto, Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet ja Kauppakeskus Mylly ovat halunneet eri tavoin olla mahdollistamassa järjestömme tekemää työtä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten aikuisten ja senioreiden parissa.

Yhdessä tekemisen voimasta kertoo myös toukokuun lopulla hyvin pikaisella aikataululla laatimamme ESR-rahoitushakemus Tykkää turkulaisesta -hankkeelle, jonka johtavana ajatuksena on lisätä turkulaisten yhteisöllisyyttä ja aktiivista toimijuutta yksinäisyyden vähentämiseksi. Tuo yli 100-sivuiseksi paisunut hankehakemus on yksi konkreettinen todiste siitä, mitä hyvää koronan aiheuttama poikkeustilanne voi saada aikaan. Muutamassa viikossa hanke rakentui ideasta vaikuttavaksi kokonaisuudeksi, jossa on päähankkeen kampanjan, viestinnän ja koordinaation lisäksi seitsemän eri toimijan toteuttamaa osahanketta sekä kahdeksan kehittämiskumppania. Ja näiden lisäksi Tykkää turkulaisesta -kampanjaan on jo ilmoittautunut mukaan lukuisia muitakin organisaatioita sektorirajojen yli!

Parasta prosessissa on kuitenkin ollut huomata, miten sitoutuneita turkulaiset organisaatiot ja niissä työskentelevät henkilöt ovat tekemään omalta osaltaan konkreettisia toimia yksinäisyyden vähentämiseksi. Yksinäisyys on kuitenkin niin suuri ongelma, että sen selättämiseen tarvitaan meitä kaikkia. Niinpä minun Uudenkesän lupaukseni onkin houkutella tuttuja mukaan kampanjaan:

Haastan teidät kaikki mukaan tekemään pieniä ja suuria tekoja, joilla voimme yhdessä tehdä Turusta ystävällisemmän paikan meille kaikille!

Kirjoittaja:

Katja Laine
järjestökoordinaattori