Lähitori-videon tekstivastine

Video alkaa ilmakuvalla palvelutalo Iso-Heikistä, jossa toiminta tapahtuu. Sen jälkeen kuva siirtyy Lähitori-kyltin kautta sisätiloihin. Videolla näytetään haastattelujen taustalla pätkiä luennoitsijasta jota lähitorin kävijät kuuntelevat, asiantuntijan kanssa keskustelevista senioreista, tuolijumpasta sekä keskenään juttelevista ja nauravista senioreista.

Toimittaja Mikko Grönman kysyy: Lähitori-toiminta, mistä siinä on kyse?

Turun kaupungin palveluohjaaja Antero Lehtonen kertoo: Lähitorilla on kyse siitä, että turkulaiset ikäihmiset voivat tulla tänne Iso-Heikin palvelutaloon, sanotaan plus kuuskymppiset ikäihmiset. Täällä on joka torstai kello kolmestatoista kuuteentoista tämä Lähitori.

Toimittaja Mikko Grönman kysyy lähitorin kävijältä: No mitkä ne asiat on mitkä teidät tuovat tänne?

Lähitorin kävijä Erkki Vuotinen kertoo: Se on tää monipuolisuus mikä täällä on. Ja se on hyvä kun eri toimijat tuo näitä juttuja tänne ihmisten pariin, ei tarvii mennä sinne heidän toimistolle erikseen. Täällähän on ihan tällaiseen arkeen liittyvää, elämiseen, normaaliin asumiseen, terveyteen, ravintoon, tällaisiin liittyvää ihan arkipäivän asioita kerrotaan.

Toimittaja Mikko Grönman kysyy: Ja juttu seuraa varmaan ainakin löytyy?

Lähitorin kävijä Erkki Vuotinen vastaa naurahtaen: No runsaasti, kyllä joo.

Turun kaupungin palveluohjaaja Antero Lehtonen kertoo: Tämä on maksutonta ja tämä ei vaadi sillä tavalla muuta kuin että osallistuu ja tulee tänne. Täällä voi tavata toisia ikäihmisiä ja se on se vertaistukikin siinä tavallaan, että voi vaihtaa mielipiteitä.

Toimittaja Mikko Grönman kysyy: Entäs sitten sinun ja Turun kaupungin ammatillinen rooli, miten tämä on ajateltu?

Turun kaupungin palveluohjaaja Antero Lehtonen kertoo: Palveluohjaus on jalkautunut ja me halutaan löytää nimenomaan semmosia ihmisiä, semmosia ikäihmisiä, jotka eivät muuten löydä oikeaa paikkaa, mistä voisi saada matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa.

Kuvassa kaksi lähitorin kävijää. Toimittaja Mikko Grönman kysyy: Niin eli tästä on nyt tullut teidän tällainen torstai?

Lähitorin kävijä Tuula Virtanen vastaa: Tää on torstaipäivän illanvietto

Lähitorin kävijä Kaija Mäkinen vastaa: On, sinä päivänä ei oo muuta.

Lähitorin kävijä Tuula Virtanen kertoo: Ne on tällaisia tietoiskun tapaisia, puoli tuntia ehkä kerrotaan, että mikä on tärkeetä ja tulisi ottaa huomioon. Terveydestä, ruokailusta, liikunnasta, nukkumisesta.

Kuvassa kaksi lähitorin kävijää.

Lähitorin kävijä Raili Lehtiö kertoo: Me unohdetaan joskus tuolijumppa (naurua)

Lähitorin kävijä Kristina Ruohonen kertoo: Niin meillä on tuolijumppa täällä aina joka viikko tämän ohjelman jälkeen, mut me ei viimeksikään muistettu kun oli niin paljon puhumista (naurua).