Skip to main content
Koutsiksi työelämään siirtyvälleTukea nuorille

Lempeän päättäväistä ohjausta

Kirjoittaja 31.1.201924 tammikuun, 2023Ei kommentteja
Nuori ja vapaaehtoinen kahvilla

Kirsi Linna ja Laura Tuomala eivät pieneen toviin ole tavanneet, koska Lauralla pitää niin kiirettä: Turun ammatti-instituutissa suoritettava kaksoistutkinto vie aikaa ja siinä sivussa hän vielä ehtii käydä töissäkin Hoplopissa. Nyt haastattelun jälkeen he kuitenkin suuntaavat kahville kuten niin monesti aiemminkin viimeisen puolentoista vuoden aikana; kaffekupin ääressä moni murhe on ratkennut.

He ovat nimittäin koutsipari. Se tarkoittaa, että nuorelle, tässä tapauksessa Lauralle, on hankittu vapaaehtoinen koutsi eli eräänlainen valmentaja tai ylipäänsä aikuinen, joka auttaa ja tukee erilaisissa elämänpulmissa, joita eteen tulee kun ihminen aloittelee itsenäistä elämää ja opiskeluja.
Käytännössä se menee niin, että ensin tehdään Turun Kaupunkilähetys ry:n työntekijän kanssa suunnitelma, mihin pyritään ja sitten koutsi ja nuori yhdessä lähtevät kulkemaan siihen suuntaan. Tyypillisesti tukea tarvitaan opiskeluihin, opiskelu- tai työpaikan löytämiseen ja ylipäänsä elämänhallintaan.
Lauran tilanne oli sellainen, että… tai annetaan hänen itsensä kertoa:
– Minulla oli masennusta ja ahdistusta ja terveydellisiä ongelmia. Aamulla oli vaikea päästä ylös ja lisäksi olin juuri muuttanut ensimmäiseen omaan kotiin. Kävin koulussa aktiivisesti kuraattorilla ja hän lopulta toi minut tänne, kun ajatteli, että tarvitsisin tukea arkeen ja opiskeluun. Olen aina ollut avoin kaikelle, joten tulin mielelläni ja hyvä kun tulin! Tämä on sellaista rentoa tukemista, johon voi itse aika paljon vaikuttaa.

Ensin työ, sitten huvi

Koulunkäynnin tukeminen ja se, että Laura pystyisi osallistumaan ylioppilaskirjoituksiin, oli tukisuhteen ykköstavoite, mutta toki muutakin on matkan aikana tehty, kertoo Kirsi Linna:
– Muutto- ja siivousapunakin olen ollut. kaikkiaan me olimme oikein hyvä mätsi, näimme joka viikko puolentoista vuoden ajan. Koetin keksiä apuja aamuheräämiseen, ja esimerkiksi Kela-asioihin paneuduimme yhdessä.
Ja Kirsistä myös oli paljon hyötyä:
– En varmastikaan olisi saanut nuoren kuntoutusrahaa, ilman hänen neuvojaan. Sitä kautta olen sitten saanut apua ahdistukseen ja masennukseen, Laura kertoo ja sanoo, että koutsina Kirsi on lempeän päättäväinen:
– Olen vähän sellainen, että yritän lykätä tai kiertää vaikeita asioita, mutta Kirsi vain pakottaa tekemään ne. Sanoo, että nyt tämä, ja sen jälkeen voidaan tehdä jotain muuta. Ne asiat voivat olla vaikka laskujen maksamista tai jonkin hankalan puhelun soittamista. Kirsi on ollut vieressä ja katsonut että homma tulee tehtyä, Laura kehuu.

Tavoitteena OKL

Tällä hetkellä Laura siis opiskelee ja käy töissä. Syksyllä hän kirjoitti kaksi ensimmäistä ainetta ja keväällä on tarkoitus tehdä loput. Lopullinen tavoite on päästä OKL:ään ja ryhtyä musiikinopettajaksi. Mutta vaikka kaikki vaikuttaa nyt valoisalta, ei se ihan suora moottoritie kuitenkaan ollut:
– Lopetin koulun vuoden 2017 syksyllä ja jatkoin vasta vuoden päästä. Sinä aikana olin kyllä mukana Fendarissa eli nuorten työpajatoiminnassa ja kävin myös kuntoutusterapiassa. Nyt juuri sain lääkäriltä lausunnon, että masennus on väistynyt!
Kirsi oli alusta saakka varma, että he pääsevät tavoitteeseen ja Laura onnistuu:
– Hän on positiivinen ja optimistinen tyyppi. Tiesin, että tavalla tai toisella mennään kyllä eteenpäin.
Kirsi itse on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä ja lähti mukaan toimintaan pari vuotta sitten, kun teki gradua ja kaipasi käytännönläheistä ja konkreettista tekemistä:
– Tykkään tehdä töitä nuorten kanssa ja onhan tämä hyvää työkokemusta minulle. Lisäksi on ollut mukava tutustua Lauraan. Me olemme myös kavereita ja on kiva olla yhdessä. On ollut mukavaa nähdä, kuinka hänen asiansa ovat menneet eteenpäin.

Lisää vapaaehtoisia kaivataan

Tukenasi ry:llä oli vuonna 2018 kaikkiaan 54 nuorta koutsauksessa. Uusia asiakkaita oli peräti yli 80, mutta kaikki eivät tulleet koutsaukseen. Vastaavasti myös koutsitoimintaan osataan nykyään ohjata nuoria muualta:
– Heitä tulee niin korkeakouluista, ammatti-instituutista kuin myös työttömien parista. Ja se on ihanaa, kun toisinaan tulee nuoria, joille joku kaveri on suositellut että tänne kannattaa tulla. Se on aika hyvä referenssi! sanoo vapaaehtoistyön koordinaattori Kaisa Orblin.
Samalla kun nuoria tulee enemmän, myös tarve uusille vapaaehtoisille kasvaa. Sinänsä vapaaehtoisuus ei Kirsi Linnan mukaan vaadi mitään ylimaallista:
– Pitää sitoutua pitkään suhteeseen ja olla kiinnostunut siihen toiseen ihmiseen ja hänen asioihinsa. Pitää olla halua auttaa nuorta.
Entä mitä Laura Tuomala sanoisi nyt, puolentoista vuoden koutsikokemuksella nuorelle, joka vaikuttaa olevan elämänsä kanssa vähän hukassa – kannattaako kokeilla?
– Joo, ehdottomasti! On tärkeää jaksaa hakeutua avun piiriin, jos sellaista tarvitsee. Kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin.

Juttu: Roope Lipasti
Kuva: Suvi Elo