Skip to main content
Turun kaupungin sairaanhoitaja Henna Haltia

Turussa on noin tuhat omaishoitajaa. Valtakunnallisessa hankkeessa kehitetään omaishoitoa yhdessä kaupunkien ja järjestöjen kanssa. Senioripysäkki on mukana vertaistukiryhmillä.

Sairaanhoitaja Henna Haltian työhuoneen seinällä on pari korttia, joissa on varsin mukavat palautteet: ”Kiitos tapaamisesta. Sen johdosta olin iloinen koko loppupäivän!”, sanotaan toisessa ja samantapainen viesti löytyy toisestakin. Kiitoskortit ovat terveystarkastuksessa käyneiltä omaishoitajilta, joita Haltia on tavannut oikein urakalla toukokuusta saakka.

Meneillään on nimittäin valtakunnallinen hanke, jossa Turkukin on mukana. Tarkoituksena on yhdessä järjestöjen kanssa kehittää omaishoitoa. Tässä työssä on mukana myös Senioripysäkki keskusteluryhmällään, joka on tarkoitettu yli 60-vuotiaille omaishoitajille. Ryhmässä käydään läpi kaikenlaisia omaishoitoon liittyviä asioita – se on vertaistukea, mahdollisuus ajatusten jakamiseen. Ryhmä alkaa maaliskuussa ja kokoontuu 15 kertaa, kerran viikossa. Ryhmäläiset löytyvät Haltian asiakkaista.

– Vertaistuki on omaishoitajille yksi hyvin tärkeä avun muoto. Senioripysäkillä alkava ryhmä on sellainen, johon olen koettanut löytää ihmisiä, joiden ajattelen olevan ikään kuin samalla aaltopituudella. Ryhmä on aika pieni, 6-8 henkeä, joten jokainen sitten myös pääsee puhumaan, Haltia sanoo.

Hänen mukaansa vertaistuen tärkeys on siinä, että helposti ihminen kokee olevansa kovin yksin ongelmiensa kanssa, mutta toisten kokemuksien kuuleminen auttaa selviytymään paremmin omastakin arjesta.
– On myös tärkeää saada jakaa omia juttuja sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa. Eikä niiden asioiden toki aina tarvitse olla ongelmia. Voi myös jakaa hyviä ja mukavia asioita.

Tärkeää toimintaa

Turussa on omaishoitajia tuhatkunta. Tänä vuonna Henna Haltia on tavannut heistä vanhimpia eli yli 75-vuotiaita, joita on noin 350. Ensi vuonna ovat vuorossa 65-74 -vuotiaat. Turkulaisten omaishoitajien keski-ikä on 67, nuorin on vasta 19-vuotias. Naisia on hoitajista enemmistö, noin 650.

Käytännössä Haltia on tehnyt terveystarkastuksia ja käynyt läpi omaishoitajien jaksamista ja sitä että heille varmasti on löytynyt kaikki saatavilla oleva apu. Murheet ovat tietenkin moninaiset, mutta yksi tuntuu olevan yhteinen melkein kaikille:
– Paljon on sitä että huolehditaan kyllä siitä toisesta mutta unohdetaan hoitaa itseä. Tämän terveyskäynnin yhtenä tarkoituksena on herätellä ihmisiä siihen, että olisi hyvä käydä vuosittain terveyskontrollissa ja että pitäisi muistaa syödä, nukkua ja liikkua. Vanhemmalla väellä on lisäksi vielä yhtenä suurena ongelmakohtana tasapainoasiat, joihin treenillä voi vaikuttaa, Haltia kertoo.

Omaishoitajat kyllä lähtevät hyvin mukaan esimerkiksi Senioripysäkin toimintaan. Haasteena on lähinnä se, kuinka saa järjestettyä ajan, kun kotona on se hoidettava. Sekin yleensä hoituu, palvelusetelit ovat yksi keino – voi palkata apua kotiin muutamaksi tunniksi.
– Senioripysäkin toiminta – ja muut vastaavat – on todella tärkeää. Kaupunki tarvitsee tällaista toimintaa, ja yhteistyöstä sekä osaamisen jakamisesta hyötyvät kaikki. Senioripysäkin kanssa on helppoa ja mutkatonta tehdä työtä, koska on nimetyt ja osaavat henkilöt, joiden kanssa sopia asioista. Paikka on myös todella hyvä Kauppiaskadulla. Sinne pääsee bussilla kätevästi, Haltia kehuu.

Teksti ja kuva: Roope Lipasti