Skip to main content
Palveluasennetta! -blogisarjaTukea vaikeaan elämäntilanteeseenvapaaehtoistyöYleinen

Blogi: Puheenjohtajan ajatuksia vuoden loppuessa

Kirjoittaja 27.12.2020Ei kommentteja

Fight back, luki aivovammasta toipuvan urheilijan ja hänen muusikkoystävänsä puseroissa. Vapaasti käännettynä tuo teksti voisi tarkoittaa – ei anneta periksi. Toipumisen kokemus oli johtanut siihen, että kaksikko on halunnut tehdä hyvää toisille ihmisille käyttämällä myös julkisuutta hyväkseen. Mikä voisikaan olla hienompaa kuin valjastaa nykyajan mediamaailma auttamisen välineeksi.

Meitä on tänä vuonna kohdannut ennalta tuntematon ulkopuolinen uhka. Pelottavuutta lisää se, ettemme tiedä milloin elämämme ”normalisoituu”. Täysin entisenlaiseksi se ei taida tulla koskaan, mutta uudessa voi olla myös jotain parempaa. Vaara saa ihmiset suojaamaan itseään ja läheisiään. Ilmiö on järkevä elämän säilyttämiseksi, mutta samalla myös lisää itsekkyyttä ja eristäytymistä omiin poteroihin.

Toisaalta, epävarmuus liittää meitä yhteen ja antaa voimaa ja välineitä taistella Kokoontumiset ja toisten ihmisten kasvokkain tapaamiset ovat pakosta olleet rajallisia. Tämä on luonut aivan uudenlaisen ”etämaailman”. Uusia tapaamiskeinoja virtuaalitilaisuuksina on ilmestynyt pilvin pimein. Digi-ajassa elävät nuoret ovat ketterästi hypänneet mukaan. Yllättäen myös useat iäkkäät ovat tutustuneet etäyhteyksiin ja oppineet niitä käyttämään. Näiden tapaamisten hyöty tulee nähtäväksi vasta myöhemmin.  Huolena kuitenkin on se, että väistämättä osa avun tarvitsijoista jää eri syistä tyhjän päälle.

Aineellinen apu tavoittaa eristyksessäkin olevan, mutta yksinäisyyden kokemus lienee peloista suurin. Kirjailija Tuomas Kyrö sanoo osuvasti kolumnissaan” Ihminen kaipaa puhetta, huutoa, kuiskauksia, lepertelyä ja ihoa. On ihanaa, kun joskus voimme vielä halata ja tarttua käteen.

Kuluneen vuoden yhteinen kokemus on tuonut mukanaan myös paljon hyvää. Halu auttaa toisia on lisääntynyt ja tavoittanut uusia ihmisiä. Avun saaja ja –antaja ovat lopulta samoja – meitä ihmisiä eri elämäntilanteissa. Kumpikin kokee ystävällisyyttä, iloa ja jakamista. Elämässä niin tärkeän merkityksellisyyden ja tarpeellisuuden tunteen kokevat molemmat.

Onneksi kaikilla asioilla on taipumus päättyä joskus. Tulevasta emme tiedä ja uusia haasteita voi olla edessä. Mutta yhdessä me pystymme jälleen kehittämään uusia selviytymiskeinoja, kuten kulunut vuosikin osoitti. Toivokaamme parempaa tulevaa eikä anneta periksi myöskään vuonna 2021!

 

Maaria Seppälä, erikoislääkäri
puheenjohtaja
Tukenasi.fi – Turun Kaupunkilähetys ry