Skip to main content
Palveluasennetta! -blogisarjaTukea 60+ vuotiailleTukea vaikeaan elämäntilanteeseen

Blogi: Turun Senioripysäkki uuden edessä

Kirjoittaja 29.4.202024 tammikuun, 2023Ei kommentteja
Kuvassa kannettavan tietokone, jonka näppäimistön päällä kuulokkeet. Vierellä kukka ja puhelin.

Koronapandemian kukistamiseksi asetetut rajoitukset ovat koskettaneet rajusti erityisesti ikääntyneitä. Arki on kaventunut huomattavasti, kun se on pitänyt mahduttaa karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin. Moni elää täysin eristyksissä kotonaan, joku taas oman mielen hyvinvointinsa nostamiseksi uhmaa riskiä sairastua ja käy kaupassa silloin tällöin. Pahinta eristyksissä elämisessä on sosiaalinen eristäytyneisyys ja sen mukanaan tuomat haitat. Jos jo aikaisemmin arki on ollut sinnittelyä esim. vaikean elämäntilanteen tai yksinäisyyskokemuksen takia, poikkeustilanne ei tilannetta varsinaisesti paranna. Näiden syiden takia tuen tarve ei ole mihinkään hävinnyt, päinvastoin. Tämän vuoksi Senioripysäkki on tilanteessa, missä tukitoimintoja on pitänyt muokata tähän poikkeusaikaan sopiviksi.

Poikkeustilanteen alkaessa Senioripysäkki oli yhteydessä ensimmäisten viikkojen aikana n. 130 asiakkaaseen ja vapaaehtoiseen puhelimitse. Puheluiden kautta haluttiin saada henkilökohtainen kontakti jokaiseen. Keskusteluissa kävi ilmi, että hauras tukiverkosto, avuntarve ja sosiaalinen eristäytyneisyys kuormittivat monen mieltä. Turvattomuuden tunnetta aiheuttivat epävarmuus ja huoli siitä, mitä on tulossa ja kuinka kauan tilanne kestää. Joillekin suuri huolen- ja surunaihe kohdistui myös omaisten hyvinvointiin esim. puolison pärjääminen asumispalveluyksikössä, mihin vierailuja ei sallittu. Keskustelutuen lisäksi moni puhelu sisälsi myös palveluohjausta esim. erilaisten kauppapalvelu-, asiointi- ja palvelunumeroiden etsimistä ja välittämistä niin Turun kuin lähikuntienkin osalta.

Osa asiakkaista toivoi säännöllistä yhteydenpitoa poikkeustilanteen aikana. Näitä kannattelusoittoja tai oikeastaan voimauttamissoittoja, teemme koko tämän poikkeustilanteen aikana. Osa kertoi pärjäävänsä kyseisellä hetkellä, mutta tilanteen pitkittyessä, voivat tarvitakin tukea. Myös tässä toimimme herkällä korvalla kuulostellen avun tarvetta. Kaikille soitetuille kuitenkin jäi jonkun meidän Senioripysäkin työntekijän numero, johon on mahdollista ottaa yhteyttä tarvittaessa matalalla kynnyksellä. Puheluissa tuli esille myös positiivisia asioita. Ikääntyneillä on valtavasti tärkeitä elämänkokemuksen tuomia selviytymiskeinoja käytössään. Puheluissa korostui myös selkeä taistelutahto, monesta vaikeasta tilanteesta on selvitty, niin tästäkin.

Koronan aiheuttama poikkeustilanne on haastanut myös Senioripysäkin miettimään uusia tapoja ja väyliä tuen tarjoamiseen ja ihmisten yhdistämiseen. Miten toteutamme poikkeusoloissa yhdistyksemme slogania: tavoitteenamme on yhdistää ihmisiä ja kampittaa yksinäisyys? Ei muuta kuin sanoista tekoihin.

Senioripysäkki haluaa poikkeustilanteessa tukea ikääntyneiden psyykkistä hyvinvointia tarjoamalla keskusteluapua puhelimitse sitä kaipaaville. Tästä mahdollisuudesta on tiedotettu laajasti.

Olemme myös perustaneet vertaistuellisen Turun Senioripysäkki -faceryhmän. Ryhmässä on tarkoitus jakaa ajatuksia, kokemuksia, vinkkejä ja tsemppiä poikkeustilanteessa elämiseen liittyen. Ryhmään ovat lämpimästi tervetulleita kaikki yli 60-vuotiaat. Ryhmä on yksityinen, joten keskustelun näkevät vain ryhmän jäsenet.

Vallitseva tilanne on saanut Senioripysäkin ottamaan aikamoisen digiloikan tai voisiko sanoa suorastaan digiharppauksen. Senioripysäkin etäaamukahvien merkeissä kokoonnutaan zoomin välityksellä perjantaiaamuisin klo 10-11. Etäaamukahvitreffeille osallistumisen kautta tarjoutuu mahdollisuus keskusteluun samassa tilanteessa olevien kanssa, yhteisöllisyyttä, arkeen vaihtelua ja piristystä. Palaute etäyhteyksien kautta keskustelusta on ollut positiivista ja sillä on tärkeä merkitys tässä ajassa, kun kasvotusten tapaamiset ovat rajoitettuja. Senioripysäkin vapaaehtoisten kanssa tavataan etänä zoomin välityksellä joka toinen viikko. Kuulumisten vaihto verkon välityksellä on tuntunut yllättävänkin intensiiviseltä, ihan kuin oltaisiin samassa tilassa.

Monelle ikääntyneelle etäyhteyden käyttö tulee ajankohtaiseksi ensimmäistä kertaa. Joillekin käyttöönotto on helppoa, mutta ei kaikille. Olemme törmänneet digiloikan aikana siihen, että monelta löytyy kiinnostusta etävälineiden käyttöön, mutta he toivovat siihen kiireetöntä neuvontaa, tukea ja ohjausta. Tämä toive kuultiin ja olemme kaikille kiinnostuneille tarjonneet mahdollisuuden harjoitella esim. zoomin käyttöä työntekijän kanssa etukäteen, jotta esim. etätapaamiseen osallistuminen mahdollistuisi. Kokemus on osoittanut, että ikääntyneille tarjottavalla digiauttamiselle olisi tarvetta laajemminkin.

Ensiarvoisen tärkeää on myös muistaa ja tiedostaa, että etäyhteyksien käyttö ei ole kaikille mahdollista syystä tai toisesta. Tämän vuoksi on pidettävä huolta siitä, että tuen tarjoamisessa ja yhteyksien ylläpitämisessä käytetään monipuolisesti eri kanavia, niin että ketään ei jää sen ulkopuolelle.

Senioripysäkin vapaaehtoiset ovat hienosti kantaneet oman kortensa kekoon poikkeustilanteen helpottamiseksi. Tukihenkilöt ovat olleet yhteydessä tuettaviinsa ja ryhmänohjaajat ovat säännöllisesti pitäneet yhteyttä omiin ryhmäläisiinsä etäyhteyksiä hyödyntäen. Yhteydenotoista paistaa läpi välittäminen, vastuullisuus, huolenpito ja yhteisöllisyys, toivon herättelystä puhumattakaan.

Koronatilanteesta johtuvaa poikkeustilannetta on eletty nyt n. 1.5 kuukautta. Julkisuudessa väläytelty riskiryhmiin kuuluvien yli 70 -vuotiaiden eristäytymisen jatkuminen jopa vuoden loppuun asti tai rokotteen kehittämiseen asti, tuntuu monesta kauhuskenaariolta, jota on mahdotonta ajatella.

Tämän poikkeuksellisen tilanteen pitkittyessä, huoli ikääntyneiden psyykkisestä jaksamisesta kasvaa. Miten tilannetta sitten voisi helpottaa? Mikä auttaisi jaksamaan päivästä toiseen ilman varmuutta siitä, milloin palataan ”tavalliseen” arkeen ja tämä kaikki tuntuu kaukaiselta muistolta? Kriisin keskellä on hyvä pysähtyä olennaisten asioiden äärelle, niiden asioiden, mitkä ovat itselle tärkeitä. Kun kaikki ympäriltä riisutaan pois, huomio keskittyy olennaiseen. Asioihin, mitkä ovat koko ajan olleet, mutta nyt ne saavat eri mittasuhteet ja arvon. Keskitytään tekemään itselle tärkeitä, iloa ja voimaa tuottavia asioita. Yritetään pitää rutiineista kiinni, ne tuovat turvallisuutta ja hallinnantunnetta elämään. Hyödynnetään omia voimavaroja tekemällä asioita, mihin itse voidaan vaikuttaa esim. liikunta, ulkoilu, ravitseva ruoka, riittävä uni yms. On parempi asettaa näköala lähemmäs tulevaan, kuin kauas horisonttiin. Vahvistetaan tulevaisuuden toiveikkuutta. Pidetään huolta itsestä ja toisista. Soitetaan läheiselle, ystävälle, tuttavalle. Osallistutaan harrasteryhmän etätapaamiseen. Otetaan Whatsapp -videopuhelu lapsenlapselle.

Kesän tuleminen lisää valoa ja lämpöä. Ulkona voi istahtaa, vaikka pihakeinuun kuuntelemaan linnunlaulua tai ihastelemaan valkoisenaan kukkivaa valkovuokkomerta. Unelmoidaan siitä mitä tehdään ensimmäiseksi, kun rajoitukset ovat ohi.

Turun Senioripysäkki tarjoaa tukeaan poikkeustilanteessa ja sen jälkeenkin. Jatkamme työtä yksinäisyyden vähentämiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi eri tavoin tulevaisuudessakin. Kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin, ei nyt eikä koskaan.

Kirjoittaja:
Katja Tujunen
Vastaava koordinaattori, Turun Senioripysäkki