Itsenäistyminen tuo mukanaan paljon uusia asioita, opeteltavaa ja velvollisuuksia. Se voi olla nuorelle jännittävää ja pelottavaakin aikaa. Gabriela dos Santos sai apua vapaaehtoiselta tukihenkilöltä arjen ja ajan hallintaan.
Gabriela dos Santos, 20, oli vuosi sitten keväällä uuden edessä. Hän oli hakenut ensiasuntoa ja onnistunut saamaan sen. Vaikka omilleen muutto tuntui ajankohtaiselta, se herätti myös kysymyksiä ja huolta: mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, miten omaa taloutta hoidetaan ja miten hän pärjää yksin?
Samaan aikaan myös tulevaisuus mietitytti. Lukio oli päättymässä, ja Gabrielan piti tehdä jatkosuunnitelmia. Hän oli pienestä asti haaveillut hammaslääkärin ammatista, ja piti selvänä sitä, että hakisi lukion jälkeen suoraan opiskelemaan, vaikka siihen ei ollut voimavaroja.
-Kävin terapiassa, jossa kerroin huolistani. Sieltä minulle kerrottiin, että Tukenasi ry auttaa nuoria. Hain mukaan toimintaan ja pian sain puhelun, että minulle olisi tarjolla oma tukihenkilö, Gabriela muistelee.
Urheilu ja eläinrakkaus yhdistivät
Gabriela sai esittää toiveita, minkälaisen tukihenkilön hän haluaisi elämäänsä. Hän toivoi urheilullista ihmistä, jonka kanssa voisi tutustua kuntosaleihin ja eri liikuntalajeihin.
Kun Gabriela ja hänen tukihenkilönsä Annimari Meri tapasivat ensi kertaa keväällä 2023, heistä molemmista tuntui, että he olivat löytäneet toivomansa ihmisen.
-Meillä synkkasi heti. Meitä yhdistää muun muassa eläinrakkaus sekä kiinnostus urheiluun ja taiteeseen, Gabriela sanoo.
Turun yliopistossa projektikoordinaattorina työskentelevällä Annimarilla oli aiempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta. Hän toimi seitsemän vuoden ajan Turun seudun vanhustuen kautta yksinäisen vanhuksen tukihenkilönä ja vajaan vuoden Tukenasi ry:n kautta yhden nuoren tukihenkilönä.
Tukenasi ry vapaaehtoiset tukihenkilöt tukevat 18–25 -vuotiaita itsenäistymisvaiheessa olevia, sekä yksin asumista ja elämistä opettelevia nuoria arjessa.
-Vapaaehtoistyö ja nuoren tukihenkilönä toimiminen on minun juttuni. Siitä tulee hyvä mieli, kun voi auttaa, hyödyntää omaa elämänkokemusta ja olla toisen tukena, Annimari sanoo.
Vapaaehtoiset tukihenkilöt ovat tavallisia aikuisia, joilla on aito halu tukea nuoria. Tukihenkilönä toimiminen ei edellytä alan ammatillista koulutusta, vaan vapaaehtoisille tarjotaan yhdistyksen toimesta valmistava koulutus.
-Vaikka tukisuhde on yhteistyötä, pitää muistaa, että tässä mennään nuoren ehdoilla. Kaikenlaisia tilanteita voi tulla ja silloin pitää löytyä ymmärrystä ja joustavuutta. Meistä vapaaehtoisista pidetään yhdistyksessä valtavan hyvää huolta ja apua on aina tarjolla. Meille on myös tapaamisia ja virkistystoimintaa, joissa saa vertaistukea ja näkee muita vapaaehtoisia, Annimari sanoo.
Tukea arkisiin asioihin ja ajankäyttöön
Gabriela ja Annimari tapasivat pari kertaa kuussa. He viettivät yhdessä aikaa kuntosaleilla, puistoissa ja kahviloissa. Tapaamisilla tukipari keskusteli myös Gabrielan elämän ajankohtaisista teemoista, kuten opiskelusta, yksin asumisesta, arjen hallintaan liittyvistä asioista ja tulevaisuuden suunnitelmista.
-Harjoittelimme arkisia käytännön asioita, kuten ajanhallintaa, rahankäyttöä, kaupassa käymistä, säästämistä, kodin siisteyden ylläpitämistä ja Kelan tukien hakemista. Testasimme eri kuntosaleja ja tein Gabrielalle myös saliohjelman, Annimari kertoo.
Yksi toistuvista keskustelunaiheista oli ajankäyttö. Gabriela kävi tukisuhteen aikana lukiota, valmistui ylioppilaaksi ja työskenteli kahvilassa. Vapaa-aikaa jäi vähän.
-Puhuimme siitä, että on tärkeää ottaa myös omaa aikaa ja rentoutua. Aina ei tarvitse tehdä mitään, voi vain olla, Annimari sanoo.
Gabriela koki lukion jälkeen paineita jatko-opinnoista. Ajatukset ja toiveet opintojen suhteen eivät olleet ihan selvät, mutta Gabriela piti selvänä, että hänen pitäisi jatkaa heti opintoja. Kaksi välivuotta itse lukion jälkeen pitänyt ja opintoneuvojana työskennellyt Annamari osasi antaa näissäkin asioissa neuvoa ja mietittävää.
-Gabriela oli kuormittunut ja koki paineita siitä, että hänen pitäisi tietää, mitä haluaa tehdä. Kehotin häntä miettimään breikkiä. Välivuosi antaa aikaa kasvaa ja miettiä rauhassa, mitä tulevaisuudelta haluaa.
Tukisuhde auttoi uskomaan itseen
Gabriela piti välivuoden, teki töitä ja antoi itselleen aikaa. Tänä keväänä hän haki suuhygienistin koulutukseen. Hän on aloittanut myös lentopalloharrastuksen uudestaan, työskentelee kahvilassa ja on juuri muuttanut yhteen poikaystävänsä kanssa.
Gabriela kokee, että hänen elämässään asiat ovat nyt hyvin. Hyvällä tukihenkilöllä oli hänen mielestään suuri merkitys, ja hän oppi sen aikana paljon.
-Se antoi voimavaroja, kun oli koko ajan joku tukena. Opin esimerkiksi elämään budjetin mukaan, suunnittelemaan viikkoni ja ottamaan myös rennosti. Sain myös uuden kaverin ja hyviä muistoja, Gabriela sanoo.
Vajaan vuoden kestänyt tukisuhde päättyi alkuvuodesta. Gabriela ja Annimari kokevat, että se oli riittävän pitkä, ja siinä ajassa oli mahdollista saavuttaa Gabrielan tavoitteet. Ainoa haaste heidän mielestään oli yhteisen ajan löytäminen kiireisen arjen keskellä.
-Suurin hyöty oli tunne, että osaan ja pärjään itse. Sain Annimarilta arvokasta tietoa ja kokemusta, jota voi jakaa eteenpäin. Olen auttanutkin kavereitani ja antanut vinkkejä niille, jotka ovat muuttamassa omaan asuntoon. Minusta on tullut tukihenkilö kavereilleni, Gabriela iloitsee.
Teksti: Anu Välilä
Kuva: Gabriela dos Santos